Naar hoofdinhoud

Campagne om gebruik van alcohol in het verkeer te verlagen

Al jaren vormt alcoholgebruik in het verkeer een groot probleem in gemeente Barneveld. Met 15,6 verkeersongevallen per 1000 inwoners registreerde gemeente Barneveld in 2016 het dubbele van heel Nederland. Alcohol speelt in veel van deze ongevallen een rol. Om hier verandering in te brengen werd EF2 gevraagd een campagne te ontwikkelen. De campagne ‘Eentje minder’ is hiervan het resultaat.

Wat maakt eentje minder nou uit?

De campagne toont de vraag “Wat maakt eentje minder nou uit?” in combinatie met een foto van een groep mensen waarvan één persoon ontbreekt. Het idee hierachter is dat de ontbrekende persoon is overleden door een alcohol gerelateerd ongeval in het verkeer. De zin “Alcohol en verkeer. Nooit een match.” versterkt dit. Eentje minder maakt dus wel degelijk uit. Zowel met drank als bij mensen.

Confrontatie aangaan

Er is bewust gekozen om een confronterende campagne neer te zetten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit ervoor zorgt dat de campagne beter wordt onthouden. De campagne speelt daarnaast in op lokale evenementen en gebeurtenissen. Bovendien zijn voor de fotografie lokale mensen ingezet in plaats van modellen. Dit vergroot de herkenbaarheid van de situaties en versterkt het effect van de campagne.

Een campagne die aansluit op de doelgroep

Eind december 2019 werd de campagne gelanceerd met als focus de feestdagen. Om de jeugd uit Barneveld te bereiken, kozen wij er bewust voor om advertenties te plaatsen op social media zoals Facebook, Instagram, Snapchat en YouTube. Daarnaast werden posters, flyers, bierviltjes en zadelhoesjes verspreid op locaties waar veel jongeren zich verzamelen zoals (sport)verenigingen en uitgaanslocaties. Om de zichtbaarheid van de campagne te vergroten, was de campagne ook zichtbaar in het straatbeeld. Zo werd de campagne getoond op een CityLED die rondreed door het centrum, op de snelwegmast langs de A30 en op sandwichborden langs belangrijke wegen in de gemeente.

DE VOLGENDE SPECIALISMEN HEBBEN EEN BIJDRAGE GELEVERD AAN DIT PROJECT:

  • Merkstrategie
  • Concept
  • Grafisch ontwerp
  • Marketingstrategie
  • Visual design
  • Development

De basis van een effectieve campagne

De campagne zal ongeveer 3,5 jaar draaien tot eind 2022. Hiervoor hebben wij een website ontworpen en gebouwd. Op deze website is informatie te vinden over de achtergrond van de campagne. Daarnaast vind je er tips om ongevallen te voorkomen, persinformatie en campagnematerialen. Tijdens de looptijd van de campagne zetten wij zowel online als offline uitingen in tijdens verschillende piekmomenten. Elk piekmoment speelt in op een andere gebeurtenis of evenement.

De eerste resultaten

Tijdens het eerste piekmoment sloeg de ‘Eentje Minder’ campagne al meteen goed aan. Zo werd de campagne op Snapchat 134.582 keer bekeken wat leidde tot 735 klikken naar de website. Op YouTube werd de campagne 85.401 keer bekeken. Dit leidde tot 182 klikken naar de website. Daarnaast zagen 74.509 mensen de campagne op Facebook en Instagram. Van deze mensen klikten er 411 door naar de website. Al met al werd de campagne op social media door veel mensen in gemeente Barneveld bekeken. En dat is belangrijk! Het betekent namelijk dat veel mensen de boodschap van de campagne hebben meegekregen.

Wij houden van korte lijnen en snel handelen

Evan Pierik
Art direction / Founder

Bij EF2 houden we niet van eindeloze vergaderingen en continue mailwisselingen. Want onze tijd is kostbaar, en die van jou ongetwijfeld ook. Een intensieve en langdurige samenwerking vereist een klik tussen jou en ons. Die klik maakt het voor ons nog leuker om goede resultaten te halen. Evan helpt je graag verder!

evan@ef2.nl
0318 - 555 800