Overslaan en naar de inhoud gaan

Laravel en Drupal: maatwerk software met een volwaardig CMS

Digital strategy (1).jpeg

Geschreven door Kees Cornelisse Managing director

kees.jpg

Laravel en Drupal: maatwerk software met een volwaardig CMS

ReDISCOVER TO RENEW

Drupal en Laravel: een combinatie van de twee populairste frameworks van dit moment. Dat klinkt als Messi en Ronaldo in een team: beiden heel goed, maar direct gevolgd door de vraag of dat wel zo handig is. Wij leggen je graag uit waarom wij deze frameworks wel combineren en waarom dit wellicht voor jouw digitale project een hele mooie oplossing is. 

Wat zijn de verschillen tussen Drupal en Laravel?

Eerst een korte uitleg, wat is Drupal en wat is Laravel? Drupal is een open-source content-management systeem (CMS) waarmee je de inhoud van o.a. een website kan beheren. Drupal is ook in staat om deze content te tonen in de vorm van opgemaakte webpagina's (wij ontwikkelen geen Drupal sites zonder een maatwerk eigen design).

Laravel is een opensource raamwerk waarin we applicaties kunnen bouwen die naadloos aansluiten bij de wensen. Hierbij worden bouwstenen meegeleverd, maar geen kant-en-klare functionaliteiten. Laravel heeft dus in de basis geen CMS. Maar er is wel een heel fundament aan structuren gelegd waarmee een developer geholpen wordt om op een nette en onderhoudsvriendelijke manier maatwerk code te ontwikkelen.

Beide systemen kennen ook overeenkomsten. Zo is de kern van beide systemen ontwikkeld op Symfony. Voor developers is dit een bekende bibliotheek van software-onderdelen. Zodoende komen developers veel vergelijkbare structuren tegen.

Wat is het voordeel van het combineren van Drupal en Laravel voor één project?

Beide systemen kennen hun eigen voordelen: waar Drupal sterk is in content beheer, is Laravel dat in onderhoudsvriendelijke maatwerk-code. Voor de ontwikkeling van grotere websites en webapplicaties waarin veel maatwerk wensen liggen, kiezen we steeds vaker om Laravel in te zetten. Denk aan een klantportaal waarin bestellingen geplaatst moeten worden of een maatwerk applicatie die interne bedrijfsprocessen automatiseert (of vergemakkelijkt). Daarvoor is Laravel ideaal! Maar ... Laravel heeft geen beheersysteem voor content opgenomen. Wil je als beheerder van een applicatie op een eenvoudige manier de content in je applicatie beheren, dan is dat dus niet mogelijk binnen Laravel. En juist daar is Drupal enorm goed in: het beheren van content.

Drupal is een API-first CMS (decoupled) wat niet alleen ingezet hoeft te worden voor het leveren van een website, maar ook headless ingezet kan worden. Dat betekent dat Drupal zelf geen website gebruikt maar middels een koppeling de content aanlevert bij Laravel. Dat gebeurt realtime en dus niet periodiek. Deze combinatie is niet alleen eenvoudig in gebruik omdat het geen extra handelingen van de beheerder vraagt, maar het is ook nog eens onderhoudsvriendelijk en snel.

Wil je weten of deze combinatie dé oplossing is voor jouw digital project? We laten je graag wat voorbeelden zien en denken met je mee wat voor jouw organisatie de beste keuze is. Neem contact met ons op en maak een (uiteraard) vrijblijvende afspraak.