Overslaan en naar de inhoud gaan

Is jouw website digitaal toegankelijk in 2025?

Blog-header-1920x853 (1).jpeg

Geschreven door Laura de Jonge Teamlead Front-end Development

laura-de-jonge.jpg

Is jouw website digitaal toegankelijk in 2025?

ReDISCOVER TO RENEW

Tim Berners-Lee (de oprichter van het internet) zei ooit: “De kracht van het web zit in zijn universaliteit. Toegang voor iedereen, ongeacht handicap, is een essentieel aspect”, maar dan in het Engels natuurlijk. Helaas zijn lang niet alle websites toegankelijk in de huidige staat van het web. Overheidsinstellingen zijn vanaf 2018 al verplicht om toegankelijke websites te hebben. Vanaf 2025 wordt accessibility wettelijk verplicht voor vrijwel alle websites. Is jouw website daar al klaar voor?

Verlies van omzet

Veel mensen denken al snel: “Iemand met een verlamming zit niet op het internet” of “Blinde mensen hebben mijn producten niet nodig”. Fout! Mensen met een beperking zijn net als jij en ik op zoek naar informatie over de nieuwste pindakaas smaak of willen online de meest comfortabele eenhoorn sloffen kopen.

De Nederlandse statistieken:

  • 1,6 miljoen motorische beperkte mensen
  • 1,5 miljoen laaggeletterden
  • 1,1 miljoen minder begaafden
  • 0,8 miljoen dyslecten
  • 0,7 miljoen mensen met een kleuren stoornis
  • 0,5 miljoen auditief beperkte mensen
  • 0,5 miljoen visueel beperkte mensen

De meeste mensen denken dat toegankelijkheid alleen nodig is voor mensen met een chronische beperking, zoals blindheid of een verlamming. Maar denk eens aan een collega die pas zijn arm heeft gebroken, je vriend die pas een kersverse vader is geworden, vermoeid is na al die gebroken nachten of de oogoperatie van je buurman. Dit zijn tijdelijke handicaps waarbij een bezoek aan het internet wat makkelijker gaat met alleen een toetsenbord omdat je je rechterhand tijdelijk niet kunt gebruiken, de teksten wat simpeler geschreven zijn omdat informatie slechter binnenkomt door vermoeidheid of je het contrast van de website hoger kan zetten zodat de website beter leesbaar is.

2 van de 3 online transacties door een visueel beperkt persoon worden niet afgemaakt. Dit komt doordat ze niet die comfortabele eenhoorn sloffen in hun winkelwagentje kunnen stoppen zonder het gebruik van een muis. Of zij bellen de klantenservice omdat ze die tabel met pindakaas smaken niet kunnen lezen met het gebruik van voorleessoftware. In de UK is er een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat er 17,1 miljard GBP aan omzet wordt misgelopen door ontoegankelijke websites. 

Nog een voordeel van een toegankelijke website: De grootste blinde gebruiker is Google. Een toegankelijke website betekent ook een optimaal vindbare website. Win-win!

Hoe toegankelijk is mijn website al?

Zijn je teksten goed te volgen met voorleessoftware of is je hoofdmenu te gebruiken zonder muis? Er is een heel overzicht met punten waar een toegankelijke website aan moet voldoen genaamd het Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Schaam je niet als je nu in je hoofd een liftmuziekje hoort omdat je interesse afdwaalt. Gelukkig hebben we bij EF2 mensen die het heel interessant vinden en daar graag werk van maken. Zo heb ikzelf een cursus hierin gevolgd bij Stichting Accessibility. Super leerzaam!

Enkele dingen kun je zelf al controleren met de WCAG tool. Het overgrote deel moet handmatig getest worden door een developer of door een audit te laten uitvoeren door bijvoorbeeld Stichting Accessibility. Samen met deze stichting hebben wij bijvoorbeeld de website van Het Gehandicapte Kind toegankelijk gemaakt.

Zie een toegankelijke website niet als een “nice-to-have” of een project voor in de toekomst. Zie dit als klantenbinding en een nieuwe inkomstenbron. Wacht niet tot 2025 maar denk er nu al over na, ga op zoek naar informatie of maak eens een afspraak met één van onze specialisten. 

Laura de Jonge

Lead Front-end Developer

Wil je meer weten over toegankelijkheid van jouw website? 

Neem contact op

Handige links