Overslaan en naar de inhoud gaan

Drupal 9 is uit: Wat betekent dit voor jouw website?

EF2_web-21.jpeg

Geschreven door Kees Cornelisse Partner / Business owner

kees.jpg

Drupal 9 is uit: Wat betekent dit voor jouw website?

ReDISCOVER TO RENEW

Op 3 juni is Drupal 9 gelanceerd. Dat betekent weer een hoop nieuwe functionaliteiten. Drupal 9 is eigenlijk een kopie van de vorige versie, maar dan met een geupgrade motor. Onder de motorkap is Symfony vernieuwd naar een nieuwere versie (versie 4.4). Maar er zijn daarnaast ook veel zichtbare veranderingen. Bijvoorbeeld het nieuwe demothema en het nieuwe beheerthema. Beide zijn nu geschikt voor mobiel én gebruiksvriendelijk voor mensen met een visuele beperking.

Drupal heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een content workflow. Een groot deel van deze content workflow was in stappen al beschikbaar gemaakt in Drupal 8. Met de content workflow is het nu mogelijk om iteratief aan content te werken. Ook kun je bijvoorbeeld een eindredacteur-rol inrichten die de content voor het plaatsen eerst goed moet keuren. Daarnaast is de mediabibliotheek verder uitgebreid en daarmee een van de meest complete geworden van alle grote CMS systemen.

Beheerthema Claro

Het nieuwe thema was al even beschikbaar als "experimental" thema, maar nog niet geschikt voor productie. Met de komst van Drupal 9 is dat wel het geval. Het thema is daadwerkelijk anders dan voorgaande thema’s. Zo is onder andere het menu van boven naar rechts verplaatst. Ook worden actieve onderdelen voortaan duidelijk in beeld gebracht dankzij een lijn om het betreffende element. Bovenop Claro zijn al nieuwe initiatieven zoals het thema Gin beschikbaar.  

Drupal 9.jpeg

Drupal 9 en verder?

ReDISCOVER TO RENEW

We hebben al enkele tests gedaan om te ontdekken of we Drupal 9 al kunnen inzetten voor de nieuw te bouwen websites. Uit deze tests zijn geen problemen naar voren gekomen. Toch nemen we nog enkele maanden de tijd voordat we overstappen naar Drupal 9. Uit ervaring weten we namelijk dat nieuwe systemen altijd met kinderziektes komen. Daarnaast zijn veel van de basis-modules die we voor onze websites gebruiken nog niet beschikbaar voor Drupal 9.

Het goede nieuws is dat een eenvoudige update mogelijk is van Drupal 8 naar Drupal 9. Voor de meeste websites is dat binnen enkele uren gedaan. De overgangskosten zijn daarmee erg laag, terwijl we niet hoeven in te leveren op de stabiliteit.

Met Drupal 9 wordt voortdurende innovatie beloofd. Dat betekent dat nieuwe functionaliteiten elkaar sneller zullen gaan opvolgen. Het systeem is flexibeler dan ooit. Daarmee is jouw organisatie, nu al met Drupal 8, maar straks helemaal met Drupal 9, klaar voor de toekomst!

Wil je meer weten over de Drupal oplossingen van EF2? Neem contact met onze collega Kees Cornelisse.

Neem contact op