Accessibility
Geschreven door Laura de Jonge Front-end Development
Accessibility
Accessibility, de toegankelijkheid van een website of applicatie, is een hot topic op dit moment in de digitale wereld. Iets waar we ook bij EF2 steeds meer aandacht aan besteden. Zo zijn wij op dit moment bezig met het ontwikkelen van een website voor Het Gehandicapte Kind. Een website die moet voldoen aan de AA WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) standaard. Voor ons een mooi project om veel van te leren. Maar wat houdt accessibility nou precies in?
Waarom accessibility zo belangrijk is
Als front-end developer krijg ik vaak opmerkingen te horen als: “Mensen met een beperking zitten toch niet op internet. Dus daar hoeft geen rekening mee gehouden te worden.” Maar dat is helemaal niet waar! Nederland telt zo’n 4,5 miljoen mensen met een beperking. Dat is zo'n 25% van onze bevolking. Daaronder vallen visueel beperkten, doven/slechthorenden, fysiek beperkten, dyslectici, laaggeletterden en minderbegaafden. Maar ook mensen met een tijdelijke beperking. Denk bijvoorbeeld aan mensen die net een oogoperatie zijn ondergaan of mensen die hun arm hebben gebroken.
Dit is een hele grote groep mensen die ook elke dag het internet gebruikt, maar dan met bijvoorbeeld een screenreader of een speciaal lettertype zoals voor mensen met dyslextie.
Een groot deel van deze doelgroep verlaat een website al binnen 5 seconden wanneer hij of zij niet kan vinden wat hij of zij zoekt. Voor Google is het erg belangrijk dat de website accessibility friendly is. Hoe toegankelijker de website is, hoe beter Google de website kan indexeren. Dit leidt uiteindelijk ook tot een hogere positie in de zoekresultaten. In de toekomst zullen websites zelfs minder goed scoren in Google wanneer de accessibility laag is. Het is dus niet alleen vanuit maatschappelijk oogpunt belangrijk, maar ook vanuit een meer economisch standpunt is het slim om al je informatie en diensten toegankelijk aan te bieden.
Wat doen wij bij EF2 aan accessibility?
Bij het ontwerpen van een website houden onze designers rekening met een aantal punten. Tijdens het ontwerpen van de website voor Het Gehandicapte Kind keken zij bijvoorbeeld of het contrast tussen tekst en achtergrond groot genoeg is voor slechtzienden. Ook keken zij hoe de buttons eruit zien voor iemand die geen kleuren ziet. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je met je muis over de knop gaat of als je erop klikt?
Zelf ben ik als front-end developer bij de website van Het Gehandicapte Kind vooral bezig met hoe de website voorgelezen wordt op een screenreader. Ik zorg er onder andere voor dat alle elementen op de website een label krijgen. Zo wordt bijvoorbeeld een menu voorgelezen als “Hoofdnavigatie, bevat vier items”. Op die manier weet de gebruiker wat ze aan het bedienen zijn en in dit geval hoe groot het menu is. Als front-end developer controleer ik ook de HTML op fouten en kijk ik of de semantische opbouw klopt.
Wat kun je zelf doen?
Rekening houden met de accessibility van een website stopt niet bij het ontwerp en de techniek. Je kunt hier ook zelf rekening mee houden tijdens het vullen van de content op de website. Eén van de dingen die je kunt doen, is zorgen dat er een logische opbouw is van de titels in een stuk tekst. Begin een pagina altijd met een H1, vervolgens een H2, enzovoort. Daarnaast kun je afbeeldingen een duidelijke alternatieve tekst meegeven zodat een blind of slechtziend persoon weet wat er op de afbeelding te zien is. Bevat de tekst een link? Let er dan op om een duidelijke link tekst te typen. Gebruik bijvoorbeeld niet de tekst “Klik hier”. Dit zegt namelijk niks voor de gebruiker, maar gebruik een tekst zoals “Lees meer over dit specifieke onderwerp” of geef aan wanneer het een uitgaande link is naar een andere website. Met een klein beetje extra aandacht help je gebruikers al een stuk verder op een website.
Wil je meer weten over accessibility? Onze collega Laura de Jonge vertelt je er graag over.